Bortbytingen

Västanås uppsättning är lika arketypisk som berättelsen, storögt enkel och samtidigt rikt komplex. Trådar till samtiden får betraktaren tvinna själv; här tar urtiden och evigheten en svängom med en synkop i steget. – Margareta Sörenson, Expressen

Med Bortbytingen fortsätter Västanå Teater att utforska Selma Lagerlöfs mytiska värld. Föreställningen regisseras av Leif Stinnerbom. Från och med hösten 2019 kommer skolföreställningar av Bortbytingen spelas i den nya vinterbonade salongen Loftet i Berättarladan i Rottneros.

Bortbytingen är en av Selma Lagerlöfs finaste berättelser. Här berättar hon historien om bondparet som får sin enda son bortrövad av trollen och som i utbyte får en trollunge att ta hand om. Bondmoran blir förstås förskräckt till en början, men sedan växer hennes modersinstinkt. Under hennes försorg tas trollungen omhand, trots att maken och resten av bygden vill bli av med ungen.

När Bortbytingen publicerades 1915, i novellsamlingen Troll och Människor, befann sig Europa mitt i det brinnande första världskriget, och Selma var klart påverkad av det inhumana behandlande av människor som kriget innebar. I denna berättelse ställs rädslan för det okända och främmande mot empati och medmänsklighet. Selma Lagerlöf visar på vikten av att alla behandlas lika och att det alltid gäller att stå upp för de svaga.

Skådespelare | Hanna Kulle, Jakob Hultcrantz Hansson och Daniel Lindman Agorander
Musiker | Sophia Stinnerbom och Ola Hertzberg (okt 2019 spelar Klas Anders Haglund och Anna Karlsson istället för Sophia och Ola)
Manus och regi | Leif Stinnerbom
Kompositör/Musikansvarig | Magnus Stinnerbom
Scenografi/Rekvisita | Bo Jonzon
Kostymdesign | Inger Hallström Stinnerbom
Golvmålning | Peggy Fredheim Ekström
Grafisk form | Per Hardestam
Producent | Emma Hultcrantz

Information för skolor

Bokningen sker via marjo@vastanateater.se

Vill du att eleverna ska få en rikare teaterupplevelse? Vi erbjuder även pedagogiska paket som är riktade till de elever som ska se föreställningen. En teaterpedagog eller skådespelare kommer att träffa eleverna inför eller efter föreställningen och jobba med dem bl. a. med drama, improvisation eller manus.

Läs mer om våra pedagogiska paket här 

Biljetter

Spelperiod:
oktober 2019 och mars 2020

7, 8, 9 okt kl 10
14, 15, 16 okt kl 10

Eftermiddagsföreställningar kan läggas till vid stor efterfrågan.

Föreställningslängd: ca 60 min.
Målgrupp: Från åk 3 (fungerar bra för även högstadie- och gymnasieelever)

Information och bokning:
Marjo Fjällsby, marjo@vastanateater.se

 

Information

Här kan du som lärare ladda ner en lärarhandledning till Bortbytingen.

Lararhandledning_Bortbytingen

Bildgalleri

Bortbytingen - Fr. v. Ola Hertzberg, Hanna Kulle, Daniel Lindman Agorander, Jakob Hultcrantz Hansson, Sophia Stinnerbom Bortbytingen - Daniel Lindman Agorander och Hanna Kulle Bortbytingen - Daniel Lindman Agorander, Jakob Hultcrantz Hansson och Hanna Kulle


Dela