Bortbytingen

Västanås uppsättning är lika arketypisk som berättelsen, storögt enkel och samtidigt rikt komplex. Trådar till samtiden får betraktaren tvinna själv; här tar urtiden och evigheten en svängom med en synkop i steget. – Margareta Sörenson, Expressen

Viktig information!

Vi kommer att ställa in Bortbytingen-föreställningar i mars. Vi gör detta av försiktighetsåtgärd för att minska risken för spridning av Corona-viruset. Vi kommer att spela i oktober 2020 istället. Mer information kommer. Alla som bokat biljetter till föreställningar i mars kommer att bli kontaktade av oss. 

Med Bortbytingen fortsätter Västanå Teater att utforska Selma Lagerlöfs mytiska värld. Föreställningen regisseras av Leif Stinnerbom. Under mars 2020 spelar vi skolföreställningar inne i vårt mongoliska tält, Yurtan, på vår nybyggda scen Loftet i Berättarladan. Det finns möjlighet till att boka en guidning i samband med ert besök till Berättarladan. Mer information om detta ges i samband med er bokning.

Bortbytingen är en av Selma Lagerlöfs finaste berättelser. Här berättar hon historien om bondparet som får sin enda son bortrövad av trollen och som i utbyte får en trollunge att ta hand om. Bondmoran blir förstås förskräckt till en början, men sedan växer hennes modersinstinkt. Under hennes försorg tas trollungen omhand, trots att maken och resten av bygden vill bli av med ungen.

När Bortbytingen publicerades 1915, i novellsamlingen Troll och Människor, befann sig Europa mitt i det brinnande första världskriget, och Selma var klart påverkad av det inhumana behandlande av människor som kriget innebar. I denna berättelse ställs rädslan för det okända och främmande mot empati och medmänsklighet. Selma Lagerlöf visar på vikten av att alla behandlas lika och att det alltid gäller att stå upp för de svaga.

Skådespelare | Hanna Kulle, Jakob Hultcrantz Hansson och Daniel Lindman Agorander
Musiker | Anna Karlsson, Anna Möller
Manus och regi | Leif Stinnerbom
Kompositör/Musikansvarig | Magnus Stinnerbom
Scenografi/Rekvisita | Bo Jonzon
Kostymdesign | Inger Hallström Stinnerbom
Golvmålning | Peggy Fredheim Ekström
Grafisk form | Per Hardestam
Producent | Emma Hultcrantz

Bokningen sker via marjo@vastanateater.se

Pedagogiska paket

Vill du att eleverna ska få en rikare teaterupplevelse? Vi erbjuder även pedagogiska paket som är riktade till de elever som ska se föreställningen. En teaterpedagog eller skådespelare kommer att träffa eleverna inför eller efter föreställningen och jobba med dem bl. a. med drama, improvisation eller manus.

Läs mer om våra pedagogiska paket här 

Guidad skolvisning på Mårbacka

Har ni mer tid med era elever så finns det även möjlighet att boka en guidad visning av Mårbacka Minnesgård, Selma Lagerlöfs hem, i en anpassad version för barn eller ungdomar. Denna guidning ingår inte i Bortbytingen-biljettpriset utan bokas separat direkt hos Mårbacka. Läs mer här.

Biljetter

Föreställningens längd: ca 45 min.
Målgrupp: Från åk 3 (fungerar bra även för högstadie- och gymnasieelever och för vuxna)

Pris: 90 kr + 6 % moms /elev eller lärare

Information och bokning (elevgrupper):
Marjo Fjällsby, marjo@vastanateater.se

Information

Här finns en lärarhandledning till Bortbytingen:

Bortbytingen_lärarhandledning_2020

 

Bildgalleri

Bortbytingen - Fr. v. Ola Hertzberg, Hanna Kulle, Daniel Lindman Agorander, Jakob Hultcrantz Hansson, Sophia Stinnerbom Bortbytingen - Daniel Lindman Agorander och Hanna Kulle Bortbytingen - Daniel Lindman Agorander, Jakob Hultcrantz Hansson och Hanna Kulle


Dela